sushiSushi, najbardziej znana na świecie potrawa japońska, ma wielowiekową historię. Pierwsze pisane świadectwa dotyczące sushi w Japonii pochodzą z dokumentu Taiho-Ritsuryo (701-718 n.e.), jednak źródeł sushi należy szukać w Azji kontynentalnej, na terenie dzisiejszych Chin. Pod koniec II w. naszej ery w słowniku powstałym na terenie Chin, po raz pierwszy pojawia się wzmianka o sushi.


W najdawniejszych czasach solone ryby przekładano warstwami gotowanego ryżu i pozostawiano na okres od jednego do trzech lat, aż do całkowitego sfermentowania bez dopływu powietrza (Nare-sushi). Zjadano tylko rybę ze świeżo ugotowanym ryżem, a sfermentowany ryż wyrzucano.

Później okres fermentacji ulegał skróceniu (od miesiąca do kilku dni) i zjadano zarówno rybę, jak i ryż (Nama-nare, Ii-sushi). W kolejnym etapie zastosowano ocet ryżowy do zakwaszania ryżu, którym przekładano warstwy przyprawionej ryby, przygniatano kamieniem i pozostawiano na noc. Tak spreparowane danie było gotowe do jedzenia już następnego dnia (Haya-sushi). Natomiast cienkie plastry świeżej ryby ułożone na warstwie zakwaszonego ryżu, przygniecione tylko przy pomocy deseczki i pokrojone na małe, prostokątne porcje, były gotowe do jedzenia po kilku godzinach (Hako-sushi).


sushi california paradise z lososiem Tak dochodzimy do etapu, w którym plastry świeżej ryby i kulki zakwaszonego ryżu formuje się ręcznie w porcje gotowe do natychmiastowej konsumpcji. To Nigiri-sushi, nazywane także Edo-mae (w stylu tokijskim), wspaniałe sushi, z którym mamy do czynienia w większości restauracji sushi w Japonii i na całym świecie. W ten sposób proces, który służył konserwowaniu i przechowywaniu ryb, przekształcił się w prawdziwą sztukę przygotowywania, aranżacji i podawania prostych, ale wyszukanych dań, które z rybami często nie mają nic wspólnego.


Sushi wcale nie oznacza dań z surowej ryby - są to dania sporządzone z zakwaszonego ryżu z dodatkiem ryb i owoców morza (mogą być surowe lub gotowane) lub innych składników (różnych warzyw, plastrów wołowiny lub omleta z jaj przyprawionego bulionem rybnym itp.). Natomiast plastry surowej ryby, do których osobno podaje się porcję ryżu to sashimi.

Sushi ciągle się zmienia, rozwija i wzbogaca. W mniejszym stopniu dotyczy to samego procesu przygotowania sushi, natomiast ciągłym zmianom podlega sposób podania i składniki, których używa się do tworzenia tych zdrowych i smakowitych dań.


sushi ibodai

Obecnie najpopularniejsze formy sushi to:


Nigiri-sushi (ręcznie formowane porcje ryżu i plastry ryby lub inne dodatki),
Oshi-sushi (sushi z Osaki - prasowane, kwadratowe porcje ryżu przykryte plastrami marynowanej lub gotowanej ryby),
Maki-sushi (kawałki ryb, owoców morza i warzyw zawinięte w przyprawiony octem ryż i suszone wodorosty nori),
Chirashi-sushi (przyprawiony octem ryż, na którym układa się różnorodne składniki).

Osobną kategorią jest tzw. Fusion-sushi, współczesne modyfikacje powstające głównie poza Japonią. Są to wariacje na temat sushi z wykorzystaniem najróżniejszych, często lokalnych specjałów.

 

Warto spróbować sushi - będziecie Państwo zdziwieni, jak smakowite mogą być lekkie, zdrowe i pożywne dania przygotowane w oparciu o wielowiekową tradycję.